Case study

Tesy.bg с до 100% увеличение на посещенията и по-малък bounce rate

През януари 2018 г. направихме UX тестване на сайта на бойлерите Tesy.bg. Подбрахме представители на целевите потребители на сайта – хора, които са избирали наскоро бойлери и отоплителни уреди за домовете си.

След като събрахме и анализирахме резултатите, направихме 49 препоръки за подобряване на навигацията, съдържанието на Начална страница, представянето на продуктите и инструментите за сравняване в сайта.

Екипът на Tesy посрещна резултатите с готовност за промени и веднага започна работа по планиране и реализиране на препоръките.

Няколко месеца по-късно намираме сайта с обновена навигация и по-полезно съдържание на Начална страница.
Ето някои от приложените препоръки и съвети в резултат от UX тестването:

Навигация

Участниците в тестването трудно ползваха менюто в сайта, което беше разположено вертикално в горната дясна част на страниците. При цък някои елементи разгъваха подменю с картинки, други разгъваха подменю със списък, а трети – водеха директно до нови страници. Това непредсказуемо поведение на менюто попречи на участниците да се научат да го ползват, за да стигат до желаните от тях раздели и страници в сайта. Вместо него, по-опитните от тях ползваха служебното меню в долната част на всяка страница, защото то им даваше видимост и директнен достъп до всички страници в сайта.

Новото, хоризонтално меню е много по-удобно, разбираемо и лесно за ползване от потребителите.

Представяне на продуктите

На много места в сайта продуктите бяха обозначени със серийни номера, вместо с търговски. Това затрудняваше потребителите да запомнят избран модел и да го различат от други представени в сайта.

Препоръчахме водещо при представяне на всеки продукт да бъде името му и Tesy.bg го направиха.

Подробната информация за всеки от моделите беше много трудна за ползване, представена в малка вътрешна рамка със собствен скрол за разлистване.

Посъветвахме описанията да се извадят от тези рамки и да се представят нагледно в страниците на сайта.

Резултатите от оптимизациите ясно показват, че посоката на развитие на сайта е правилна, както за потребителите, така и за бизнеса и стимулират екипа за още по-добра работа.

Косара Станкова, Digital Marketing Executive на TESY споделя с нас за резултатите:

„От препоръките за промени и подобрения, които показа анализът, ние реализирахме голяма част от тях, тъй като това е комплексен процес, в който се следва не само потребителското поведение и очаквания, но и бизнес логика. Някои съществени размествания на страници в сайта, разместване на организацията и извеждане на навигационни менюта на определени места, както и въвеждане на call to action бутони, показват че клиентите се ориентират по-лесно, Google Analytics дава статистика за до 100% увеличение на посещаемостта на някои страници и по-малък bounce rate. И в момента работим активно върху оптимизиране на текстовете и съдържанието.“

Когато клиентите ни са доволни и реализират промени и добри резултати, ние сме удовлетворени от свършената работа.

Благодарни сме на екипа за това, че са достатъчно зрели и отворени за обратна връзка, промени и развитие, както и за препоръките на Косара Станкова към екипа ни:

„Да продължавате да повишавате нивото в индустрията.“

Вижте още:

  • Ако желаете да поръчате UX тест за вашия сайт, не се колебайте да се свържете с нас на [email protected], 0886 455 623 (Ангелина) или 0885909357 (Ирина), за да ни разкажете за него и да обсъдим възможностите.
  • Ако искате да се научите как сами да правите UX тест, заповядайте на тренинг на 7 март, Как да правите UX тест на десктоп и мобилни устройства.

Последни постове

Съвети за тестове за ползваемост, уроци за работа с платформата, анонсиране на новости и др.